Miriam Mannak

Journalist duurzame ontwikkeling & buitenlands correspondent Zuid-Afrika

In het kort

Ik ben in Nederland geboren (1977), verhuisde als kleuter naar Angola en vervolgens Rwanda (to en met 1989), bracht in deze periode veel tijd door in het voormalige Zaire, heb anderhalf jaar in de VS gewoond (New York en Michigan), studeerde in 2000 af aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, en ging in 2002 aan de slag als journalist.

In 2004, na het behalen van mijn diploma’s Internationale Ontwikkelingsstudies en Amerikanistiek aan de UvA, verhuisde ik naar Kaapstad voor een tijdelijke aanstelling bij de Cape Times (in het kader van een mediaproject van het Nederlandse Instituut voor Zuidelijk Afrika). Drie jaar later koos ik voor een bestaan als freelance journalist en buitenlands correspondent in Zuid-Afrika. Dat is gelukt.

De afgelopen jaren werkte ik als freelancer voor meer dan 70 tijdschriften, dagbladen, weekbladen, websites, persagentschappen en andere publicaties (in onder meer Nederland, Zuid-Afrika, Engeland, Arabische Emiraten, Namibië, en de VS). Daarnaast schrijf ik content (rapporten, persberichten, websites, etc) voor NGOs, bedrijven, en communicatie-firma’s, heb ik onderzoek gedaan voor verschillende instanties (duurzame ontwikkeling), en doe ik het één en het ander aan vertaalwerk.

Duurzame Ontwikkeling

Hoewel ik geen enkel verhaal en onderwerp uit de weg ga, gaat mijn interesse uit naar duurzame ontwikkeling in zuidelijk Afrika. Op dit moment schrijf ik veel over duurzame en groene energie in Afrika, mensenrechten, gezondheid, toegang tot medische zorg, kleinschalige landbouw, de positie van vrouwen, en duurzame economische ontwikkeling. Uiteraard doe ik ook verslag over de politiek (in o.a Zuid-Afrika), economische ontwikkelingen, en andere relevante zaken.

Opdrachtgevers

Op dit moment schrijf ik vooral voor Engelstalige media, binnen als buiten Zuid-Afrika. Op mijn lijst huidige opdrachtgevers staan namen als De Tijd, Forbes Africa, Forbes Africa Women, AfrElec Power Monitor en Renewable Energy Monitor (energie-tijdschriften in Londen), African Green Elements, Business Day Earth, Business Day Empowerment, Public Finance International, en sinds kort This Is Africa. In het verleden schreef ik voor De Persdienst, Spits, Metro, De Nederlandse Wereldomroep en het Financieele Dagblad. Voor een uitgebreider overzicht, klik hier of ga naar mijn LinkedIn-profiel.

Een opdracht? Een nieuwtje? Een opmerking? Een vraag?  Is er iets wat beter kan? Neem dan contact met me op: